Ученици

Педагогическите специалности са все по-търсени от кандидатстудентите

Педагогическите специалности са все по-търсени от кандидатстудентите в цялата страна, тъй като в последно време се говори за предстоящото масово пенсиониране на учители. Това съобщи за медийна група „Черно море“ доц. Борислав Попов – член на УС на сдружение „Кандидатстудентска борса“ и управител на националния център за кандидатстудентска подготовка и информация.

Младите хора се съобразяват все повече с потребностите на пазара на труда, подчерта той. Сред най-търсените специалности са инженерните, както и тези в сферите на медицината и IT-технологиите.

Освен това, университетите също създават устойчив механизъм за своевременно адаптиране на своите професионални направления и специалности спрямо потребностите на бизнеса в региона. Спазени са също и новите европейски изисквания, за да може образованието, което се предлага да е адекватно.  „Висшите училища в България имат добра традиция и са добре представени на международния пазар. Не бих казал, че в чужбина се предлага по-качествено обучение, отколкото у нас. Илюзорната нагласа на младите хора, че искат да учат зад граница, започва да затихва. На практика в качествените университети в чужбина се влиза много трудно, а и обучението в тях е скъпо. Ако направим една статистика, ще видим, че зрелостниците ни, които отиват да учат зад граница постъпват във висши училища, които не са с много висок рейтинг“ допълни доц. Борислав Попов.

Дванадесетокласничката от професионалната гимназия по туризъм Диана беше първият посетител на кандидатстудентската борса, която се провежда в Юнашкия салон във Варна. В изложението участват 17 висши училища от цялата страна. Форумът е традиционен и се организира от община Варна и сдружение „Кандидатстудентска борса“. Диана сподели, че се е запознала предварително от интернет с университетите, от които се интересува, но е решила да посети щандовете им на изложението, за да зададе въпроси и да получи брошури.

„Все още се колебая каква специалност да избера – лутам се в различни крайности – от ветеринарна медицина до маркетинг и мениджмънт, но имам още малко време, за да реша. В едно обаче съм категорична, че ще уча в България. Не ми се излиза в чужбина… Все пак, ние сме бъдещето на тази страна и имаме шанс да я прославим“ – заяви Диана.

Източник: chernomore.bg