Училища

Партии настояват да се преподава в училище цялата истина за комунизма

За промяна в учебната програма по „История и цивилизация“ за 10 клас в частта, в която се учи за комунистическия режим в България, настояват от ДСБ/“Нова Република“, „Да, България“, „Зелените“, ДЕОС и БЗНС.

„Младото поколение на България не разбира в цялост същността на политическите процеси в периода на комунистическия режим. Незнанието в голяма степен се дължи на липсата на адекватно учебно съдържание за периода“, се казва в разпратено до медиите писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, подписано от председателите на петте извънпарламентарни партии.

Те цитират национално представително проучване, проведено през 2014 г., според което 79% от представителите на възрастовата група между 16 и 30 години са незапознати с развитието на България в периода 1944-1989 г.

„Уважаеми г-н министър, България след Втората световна война до 1989 г. се изучава по „История и цивилизации“ в 10 клас, но проектът на учебна програма, публикуван на сайта на министерството, по никакъв начин не гарантира цялостно и комплексно знание на учениците за комунистическия режим в България“, се казва в текста.

От петте партии препоръчват в учебната програма „да бъдат включени горянското движение и останалите антикомунистически движения, т.нар. Народен съд, политическите затворници и избитите граждани, лагерите и репресивният апарат на държавната машина, а не те да бъдат удобно подминати под формата на „примери за репресия и нарушаване на гражданските права“.

Източник: dnevnik.bg