Институции

Парламентарната комисия по образование отхвърли идеята на БСП за един учебник по един предмет

Парламентарната комисия по образование и наука отхвърли проекта на „БСП за България“ за ревизия на училищната реформа, която стартира на 1 август м.г. Сред предложените текстове бе въвеждането на един учебник по един предмет за всеки от класовете, отпадане на възможността за държавно финансиране на частните училища и детски градини, както и идея училищните програми да бъдат одобрявани от Народното събрание. Законопроектът на левицата за промени в закона за предучилищното и училищното образование бе отхвърлен с 6 гласа „за“, 10 „против“ и 5 „въздържал се“.

Основен мотив на депутатите от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ да гласуват „против“ бяха първо жалба по същите въпроси, внесена от социалистите в Конституционния съд, по която все още няма тълкувание, и второ – текст в сегашния закон, че реформата ще се ревизира след две години от стартирането й, т.е. през 2018 г.

„Против“ предложенията на левицата се обяви и образователният министър Красимир Вълчев, който обяви, че бюджетният разход за влизащото в сила от догодина държавно финансиране на частните училища ще бъде около 3 млн. лв., което било една хилядна от целевите средства за образование. От Асоциацията на частните училища обаче обявиха, че повечето от тях няма да се възползват от възможността за държавна субсидия заради условието, че трябва да приемат 20% от децата без такса, което би довело до по-високи такси за останалите.

Председателят на синдиката на Янка Такева обяви, че е необходимо учителите да избират измежду три учебника по един предмет, но не и повече. Подобно становище имаше и депутатът от „Обединените патриоти“ проф. Станислав Станилов. От асоциация „БГ книга“ заявиха, че един учебник по един предмет би довело до корупция.

Източник: dnevnik.bg