Мнения

Парите за образование – много шум за нищо!

От началото на учебната година по всички медии се „тръби” новината, че учителските заплати скачат с „цели” 15%! Покрай обсъждането на Бюджет 2018 и заделените пари за образование, дебатът още повече се задълбочи. Народът остава с впечатлението, че ето, най-накрая има достойно заплащане за изстрадалите родни педагози.

Но, уви, действителността е друга! Реално чистите пари, след осигуровки и данъци за един преподавател с дългогодишна практика е около 700 лева. За младите учители пък, съвсем – там цифрата е около 600 лева.

На този фон образователният министър Красимир Вълчев продължава да хвърля разни цифри в лицата на зрителите – че след 4 години средната брутна заплата на учителите ще е 1600 лева, а за младите учители – към 1300 лева. Но никой не споменава колко повече ще се вдигнат цените на храните, на тока, водата или парното. Няма гаранция, че дори и с такава заплата, учителят няма да е пак в дъното по заплащане.

Към момента е показателен фактът, че в големите хранителни вериги касиерките взимат по 920 лева бруто, с допълнителни 60 лева ваучери за храна. Не е нужно образование или опит за целта. А една изключително трудна професия, която е и отговорна освен всичко друго, се възнаграждава с ниско заплащане. Полученото увеличение от септември е „изядено” от инфлацията и по никакъв начин не се усеща. 

Но дори да оставим настрана липсата на адекватно заплащане, да погледнем има ли поне нематериални стимули. Ако имаше респект към тази длъжност, ако беше престижно да си учител, може би повече млади щяха да се „нагърбят” с това поприще. Но у нас липсва такова уважение. Не само липсва, ами отношението е придружавано с агресия и висок тон.

Така  че, уважаеми управленци, има още по какво да работите, за да привлечете младите към учителската професия. Защото ако запазим сегашното темпо, до 2021 година може и да няма останали млади, които да ни обучават децата!

Източник: Автор Веселина Стефанова/ teacher.bg