Учители

Палавите учителки – извадка на обществото ни?

Двете преподавателки, втрещили социалната мрежа последните дни, не са представителна извадка на българските учители. В това са убедени гостите на „България сутрин“ Гери Дончева, която е телевизионен водещ и педагог, и журналистът Едуард Папазян.

58-годишна учителка от Симеоновград беше във вихъра на предизвикателен танц по време на абитуриентски бал в ресторант край Харманли. Оказа се, че тя не е била поканена на празника, а била на свободна консумация в заведението. Мъжът с нея на дансинга пък не е ученик. Друга преподавателка от Бургас пък беше снимана в скута на ученик. Това са двете най-нашумели в социалните мрежи снимки и видео от абитуриентските балове.

По думите на Дончева масовият случай е тъкмо обратен. „Учителите в днешно време служат за пример“, смята тя.

Папазян също беше категоричен, че сниманите преподавателки от Симеоновград и Бургас не са представителна извадка на родната учителска гилдия, но са извадка на цялото общество. „Българските учители са изключително трудолюбиви хора, които отдават живота си и силите в това да учат и възпитават“, добави той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му учителят в момента е унизен и няма възможност да възпитава учениците си. Докато има ученици, които могат да кажат на преподавателя си „моят телефон струва колкото твоята кола“, няма как да има нормални отношения в образованието.

Папазян даде пример от работата си като спортен журналист и обясни, че във футбола треньори на деца стават най-некадърните футболисти, които нищо не са постигнали. По същия начин е и в образованието – нивото на българските учители е изключително ниско, много от тях са отишли в системата, защото това им предлага пазара, смята той.

Според него жената от Симеоновград, която дори напусна работа заради видеото с нейно участие, не е направила нищо осъдително, защото тя танцува не пред своите ученици и не с абитуриент. Но има морален кодекс, който трябва да се спазва, особено когато си в тази професия.

Гери Дончева също сподели, че един учител трябва да спазва дистанция, за да буди респект у учениците си и трябва да дава пример на децата не само в класната стая.

Източник: dnes.bg