Училища

Пак обявиха Харвард за номер 1

Поредно признание за класата и качеството си получи университетът в Харвард, който оглави класацията по престиж сред себеподобните си в света. Класацията е на ТНЕ (Times Higher Education).

Първите три места копират изцяло тройката от миналата година, когато Харвардският университет отново беше лидер, следван от МИТ (Масачузетския технологически институт) и Кеймбрийдж.

По-надолу Стандорд и Бъркли си сменят местата – съответно от пето на четвърто. Оксфорд държи както и преди 12 месеца шестото място.

Във второто си издание класацията на списанието подрежда световните университети само по тяхната академична репутация, въз основа на получените 17 554 мнения на хора от 137 страни. Повече от участниците в проучваните са академици, които са били помолени да класират качеството на преподаване и световното влияние на научните изследвания.

Десятката се допълва от Принстън, Токийският университет, UCLA в Лос Анджелис и Йейл.

Както бе отбелязано и миналата година, Азия продължава да настъпва. Китайският университет Синхуа се изкачва с пет места до 30-то място, докато Пекинският университет се придвижва от 43-о до 38-о място.

Хонконгският университет се изкачва с три места нагоре до 39-о, а Националният университет на Сингапур вече е на 23-о място в сравнение с 27-о миналата година. Националният университет на Тайван вече влиза в първите 70, в сравнение с мястото му между 80 и 90 миналата година.

Вижте цялата класация за 2011/2012 г.

Вижте цялата класация за 2010/2011 г.

Още по темата