Ученици

Пак лоши новини, пак от PISA

Изследванията на PISA от 2009 година вече станаха печално известни у нас. Проучаването на Организацията за икономическо развитие, което се провежда на три години изнесе неприятни данни за нивото на образование у нас.

В 179 родни училища са тествани 4500 ученици от девети клас. Резултатите са повече от притеснителни. Според тях 41% от подрастващите са под критичния праг на грамотност. Това ни нарежда на непрестижното 45 място от 65 страни, или далеч след поддържащите средно ниво държави.

Според коментар на всекидневника „Класа“, резултатите са основателна причина за тревога в просветното ведомство, където в кооперация с цялото правителство трябва да ускорят рязко темпа на реформи в сектора.

От години се говори за ужасно написаните учебници, които са неразбираеми дори за хора с висше образование. Говори се за това колко излишни неща се зубрят, а се пропуска възможността децата спешно да научат основни неща като правопис, правоговор, основни общообразователни понятия и най-важното – да се научат да мислят сами. Всичко това, което трябва да е задължително, го учат при частни учители. На които за час се плаща колкото за работата им цял ден в училище, четем в изданието.

Засега са заявени само добри намерения тази система да се промени. И не се прави нищо повече. Подобно ослушване по никакъв начин не допринася авторитетът на българското образование да се повиши. Нито пък помага на учениците да станат по-грамотни, пише още „Класа“.

Още по темата