Училища

Падат таксите в 13 частни школа и градини

В 13 частни школа и детски градини в страната таксите ще паднат. Само толкова платени учебни заведения от общо 198 в страната са пожелали да се възползват от възможността да получават субсидия от хазната през 2018 година. Това съобщи за „Монитор“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Частните училища и детски градини имаха срок до петък да заявят желание за държавна подкрепа. Тя ще бъде в размер на 1700-1800 лв. на дете, колкото е единният разходен стандарт за ученик в държавните и общински училища. Сумата поема разходите за обучение и така на практика частните школа и градини няма да имат право да събират такси от родителите за тази дейност. По този начин ще паднат и тарифите и учебните заведения ще могат да събират пари за допълнителни занимания и транспорт, но не и за обучение.

Образователният министър обясни още, че в частните училища сегментът на учениците е друг, защото паралелките са по-малки и те не искат да се откажат от по-ниската пълняемост. Това е и едно от обясненията за слабия интерес към финансиране от държавата. Той добави, че ако едно частно училище взима например по 5000 лв. за обучение на дете, субсидията в размер на 1700-1800 лв. е много по-малка и не им е финансово изгодна.

От друга страна държавната подкрепа не е безусловна. За да се възползват от нея, учебните заведения трябва да обявяват 20% безплатна квота за ученици, които да обучават без никаква такса. В тази група могат да влизат деца със специални образователни потребности, хлапета с таланти или пък ученици от уязвими групи. В проектобюджета беше заложено за частните училища да се отделят 7 млн. лв., но предвид слабия интерес разходът по това перо ще е под 2 млн. лева, обясни още Красимир Вълчев.

Финансирането на частните училища на принципа „парите следват детето“ от страна на държавата беше един от най-спорните моменти при приемане на Закона за предучилищно и училищно образование през 2015 година по време на втория кабинет „Борисов“. В крайна сметка депутатите си стиснаха ръцете частните школа да имат право да получават държавна субсидия, но при обявяване на квота от 20% безплатен прием.

Източник: monitor.bg