Учители

Още ли се чудим защо затъва образованието?

Младите учители не се срещат често по училищните коридори, а когато се появят и заедно с това изглеждат добре, реакцията на околните издава колко зле всъщност е положението с родното образование. От тази седмица това в пълна степен го разбира една млада дама, която имаше явното нещастие да бъде уловена от фотообективите на първия учебен ден.

28-годишната Силвия Зубева за първи път ще е класна ръководителка. Очевидно се е посветила на това да преподава. Има висше педагогическо образование и втора специалност логопедия. От две години е възпитател в занималня, а тази година й е даден шанс да покаже на какво е способна в класната стая.

За тези, които първо трябваше да си повдигат мандибулите, след това да измерят с поглед дължината на краката и други прелести, отново – шанс да покаже на какво е способна в класната стая.

„Искам да науча децата първо да бъдат добри хора, на ценности и на морал“, каза още педагожката. Тези, които са се прехласнали по вида й на високи токчета на първия учебен ден в 119-то, вероятно ще са разочаровани. Г-жа Зубева няма да е на високи токчета и с пола над коляното докато учи първолаците на А и Б. Просто защото работата с малките деца изисква „много тичане“.

„Това според мен е дискриминиране към красивите жени, които практикуват такива професии. Телефонът ми звъня цяла нощ. Питаха ме: „Ти ли си секси учителката от медиите днес?“ Казаха ми, че мога да работя друго за повече пари и те могат да ми помогнат“, признава Силвия Зубева, цитирана от Нова телевизия.

Още ли се чудим защо ни е зле образованието? И не само то…

Емилиян Стоянов/teacher.bg