Мнения

Още една идея за нов Студентски град

Нова идея за изграждане на студентски кампус на стойност близо 500 млн. лв лансира ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев, съобщават електронните и печатни медии. Според автора на предложението, мястото на градчето трябва да е някъде в покрайнините на София.

Споменават се Панчарево, Лозен, Горубляне и Нови Хан. Инициативата среща одобрението и на главния архитект на столицата Петър Диков.

На определеното място ще се изградят 50 блока за 30 000 студенти. Точната оценка на проекта към момента е 470 млн. лв, като сумата няма да е за сметка на данъкоплатеца, а ще се осигури от частни инвеститори, включително и от чужбина.

Баровете, казината, кръчмите и дискотеките ще изчезнат завинаги от съзнанието на учащите се, а вместо тях ще бъдат издигнати библиотеки, спортни обекти и заведения за хранене, в които няма да се продава алкохол, обещават инициаторите.

Комплексът ще е ограден и охраняван по подобие на елитните селища в подножието на Витоша.

Предвижда се блоковете за живеене да бъдат съвършено различни от панелките в Студентския град сега. Архитектурно те ще бъдат изградени в един стил, но няма да са еднотипни.

В стаите ще бъдат настанявани максимум по двама души, а не както е сега по трима-четирима. Освен с баня и тоалетна всяка от тях ще разполага и с кухненски бокс.

В кампуса ще живеят само студенти, няма да се настаняват преподаватели и служители на университетите, както сега се практикува повсеместно в Студентския град, каза още професор Ваньо Митев.

Шумните купони и празненства на територията на кампуса остава в историята. За подобни провинения, виновните ще бъдат гонени от градчето.
––
На снимката: Така изглежда Студентски град сега