Още една идея за нов Студентски град

Още една идея за нов Студентски град

Нова идея за изграждане на студентски кампус на стойност близо 500 млн. лв лансира ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев, съобщават електронните и печатни медии. Според автора на предложението, мястото на градчето трябва да е някъде в покрайнините на София.

Споменават се Панчарево, Лозен, Горубляне и Нови Хан. Инициативата среща одобрението и на главния архитект на столицата Петър Диков.

На определеното място ще се изградят 50 блока за 30 000 студенти. Точната оценка на проекта към момента е 470 млн. лв, като сумата няма да е за сметка на данъкоплатеца, а ще се осигури от частни инвеститори, включително и от чужбина.

Баровете, казината, кръчмите и дискотеките ще изчезнат завинаги от съзнанието на учащите се, а вместо тях ще бъдат издигнати библиотеки, спортни обекти и заведения за хранене, в които няма да се продава алкохол, обещават инициаторите.

Комплексът ще е ограден и охраняван по подобие на елитните селища в подножието на Витоша.

Предвижда се блоковете за живеене да бъдат съвършено различни от панелките в Студентския град сега. Архитектурно те ще бъдат изградени в един стил, но няма да са еднотипни.

В стаите ще бъдат настанявани максимум по двама души, а не както е сега по трима-четирима. Освен с баня и тоалетна всяка от тях ще разполага и с кухненски бокс.

В кампуса ще живеят само студенти, няма да се настаняват преподаватели и служители на университетите, както сега се практикува повсеместно в Студентския град, каза още професор Ваньо Митев.

Шумните купони и празненства на територията на кампуса остава в историята. За подобни провинения, виновните ще бъдат гонени от градчето.
—–
На снимката: Така изглежда Студентски град сега

Коментари във Facebook