Ученици

Очакват се 10 000 първокласници в София

Предварителните данни на Столичния инспекторат по образование показват, че броят на първокласниците в София ще са около 10 000 или с 600 повече от миналата година. Това коментира пред агенция „Фокус“ шефът на Инспектората Ваня Кастрева.

Окончателните данни ще станат ясни буквално в навечерието на учебната година. Кастрева е категорична, че нито едно дете не бива да бъде върнато.

Категорични и официални данни все още няма, тъй като в регионите където регистрацията не е задължителна, няма информация за подлежащите на обучение деца.

Тя говори и за целодневното обучение. По думите й през миналата учебна година то е обхванало около 90% от първокласниците, а тази ще успее да обхване 80% от второкласниците.

По думите й този тип организация е предпочитан за родителите. Тя гарантира, че работата на учениците ще бъде наблюдавана от специалисти през целия ден. Има дейности по интереси, дейности за самоподготовка и спорт.

Стоителни дейности продължават в няколко училища в столицата, но до средата на следващата седмица би трябвало всички да са приключили.

Още по темата