Мнения

Очакването за Брекзит засилва интереса на българските кандидат-студенти

Вместо да охлади ентусиазма за следване във Великобритания, очакването за Брекзит засилва интереса на българските кандидат-студенти. Това отбелязват от компания-посредник за кандидатстване в чужди университети. Островът продължа да е номер едно сред държавите, които нашите младежи предпочитат за продължаване на своето образование. Интересът е толкова голям, че България е в топ 10 на европейските страни, изпращащи най-много студенти там. Нареждаме се заедно със страни като Германия, Франция, Гърция, Италия и дори изпреварваме далеч по-многобройните по население Полша и Румъния.

Около 2300 българи кандидатстват през последните години за университети във Великобритания, като около 1800 биват приемани, заявиха от „Интеграл“. Очакванията са тази бройка значително да се повиши в следващите две години.

Повечето нашенци, които тази есен ще заминат да учат във Великобритания, всъщност са кандидатствали преди година, когато изобщо не се очакваше насрочването на референдум за излизането на страната от ЕС. След като резултатите от него са вече факт, очакванията са много български младежи, които са отлагали заминаването си за там, да направят тази стъпка. Целта е да изпреварят евентуалния Брекзит, който може да затегне условията за прием и издръжка в островната държава. Интересът към образование във Великобритания не стихва, въпреки че таксите за следване там никак не са малки – около 9000 паунда годишно. Причината е, че Островът предлага най-голямо разнообразие от специалности и най-уредената система за настаняване и финансиране на студентите. 

Източник: standartnews.com