Ученици

Оценките на изпита след седми клас по-ниски от миналогодишните

Обобщените резултати от изпитите за външно оценяване след седми клас в големите градове показват, че тази година тестовете са се оказали твърде висока летва за кандидатите за гимназиите.

Средният успех по математика за столицата е 3,975. По български език и литература бъдещите гимназисти са се представили по-добре и отбелязват среден успех малко под петицата – 4,497. Точно 778 са оценките от слаб 2 до среден 3 по математика в столицата, пише „Монитор“.

Чувствително по-малко са слабите оценки на външното оценяване по български език и литература – 334. Тенденцията продължава и в сравнението на отличните оценки на двата ключови теста. 918 към 515 са отличните оценки в полза на българския език в София.

По подобен начин стоят нещата и във Варна и Пловдив. Там също изпитът по БЕЛ е оценен по-високо. Шестиците са в съотношение 2 към 1. Двойките обаче са разпределени малко по-равномерно в двата големи града.

762 са общо двойките във Варна – 418 по математика и 344 по български език.

С 80 повече са слабите оценки по български от тези по математика в Пловдив.

Отчита се по-малка конкуренция за влизане в елитните гимназии в София. По-голям шанс за място в гимназията получават по-слабите седмокласници тази година. Освен от по-ниските резултати тройкаджиите са облагодетелствани от демографския срив и намаляващия брой седмокласници в училищата.

В София 112 ученици са получили отлични оценки (над 5.75) и по двата предмета. Това обаче е близо двойно по-малко от миналата година, когато са били 204.

Специалистите отбелязват, че оценка над 5.5 по двата предмета гарантират място в която и да е елитна гимназия в столицата. И миналата година и сега, средно около 1100 души пък са изкарали оценка над 5,00.