Мнения

Оценката на министъра за образованието: Добре, като за 3,5!

„Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е много важна за бъдещото развитие на българското образование. Едва ли обаче усвояването на средствата можем да свързваме с увеличаване на възнаграждения на преподавателите“, каза в ефира на БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Милошев.

„Тя е голяма, но засяга всички сфери на образованието. Голяма част от нея трябва и ще бъде насочена към инфраструктурата. Черната дъска и тебеширът категорично трябва да останат в историята“, категоричен е министърът.

„Как да предизвикаме интереса на децата при положение, че в някои училище още ги има“, попита той.

„Предпоставки за увеличение на заплати ще има, когато цялото общество направи нужното да издигне авторитета на преподавателя чрез подобряване на инфраструктурата и издигане престижа на професията. Първата стъпка е налице – тези около осем процента увеличение на заплатите. Да, тези проценти не решават проблемите, но пък има много работещи, които не получават дори и това“, каза още професорът.

„Осъзнато е подценяването на обществената сфера и се работи за преодоляване на това. Работи се за достоен начин на живот на тези хора“, подчерта Николай Милошев и допълни:

„Богати хора в нашата сфера няма! Поне не в общоприетия смисъл“.

В края на разговора, помолен да даде оценка на българското образование, министър Милошев отговори: Добре като за 3,5!