Мнения

Официално дадоха старт на дуалното обучение

В две професионални гимназии  –  Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. Д-р Георги Павлов“ в София и Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ – Казанлък започва за първи път в България дуално обучение, в което ще бъде използван швейцарският опит.

Специално за  проекта за дуалното образование в България пристигна държавният секретар на Конфедерация Швейцария по образование, научни изследвания и иновации Мауро Дел`Амброджо. Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев и неговият колега от Швейцария откриха заедно учебната година в  Професионална гимназия „Проф. Д-р Георги Павлов“ в София.

„Ние трябва да възстановим честта на професионалното образование. Не да се срамуват и да бягат хората от него, както беше преди десетина години, а да са горди като си покажат дипломата и бизнесът да каже „точно такъв ми трябваш“ – заяви министър Танев при откриването на новата учебната година в Професионалната гимназия и като се обърна към учениците добави:

„Това, което сте избрали е правилното. От сърце ви желая късмет, любов и успех в ученето! Да използвате максимално това, което нашите швейцарски  приятели осигуряват за вас.“

„Благодаря на министър Танев и на всички, които работят този проект да се осъществи и днес да сме тук с вас. Някои от учениците в това училище, които стоят тук днес, ще бъдат първи в осъществяването на нов подход в професионалното образование“, каза Мауро Дел`Амброджо и пожела на учениците успех и професионална кариера.

Източник: Пресцентър на МОН