Учители

От Wellesley College до София!

Да завършиш Американския колеж в София, след това престижния Wellesley College в САЩ и да се върнеш в България, за да станеш учител. В интервю пред Dnes.bg Николина Янкова разказва защо го е направила, как се съчетава математиката с писането и как се учат 7 езика. Днес тя преподава математика отново в Американския колеж.

Госпожо Янкова, как се съчетава математиката с творческото писане, къде са пресечните точки?

Учудващо добре! Както се изисква креативност при творческото писане, така и по-сложните задачи по математика не могат да минат без известна доза вдъхновение. Напоследък пиша за своите преживявания в стихотворна форма с лексика, типична за математиката, и ползвайки вдъхновение от математически теореми и аксиоми като принципа на математическата индукция. Предизвикателство е, но ми доставя удоволствие, а и резултатът често е сполучлив.

Говорите 7 езика, как се учат и за колко време?

Зависи. След като научиш език от дадена езикова група последващи езици от същата група се научават значително по-бързо. Например след като бях изучавала френски 4 години, успях да достигна до подобно ниво на испански за около година Сега бегло започнах с изучаването на италиански в свободното си време, но приликите в граматика и лексика с другите романски езици, които говоря, определено помагат за по-бързото усвояване. Изучаването на всеки език изисква постоянство и желание. При наличие на двете почти всеки би могъл да се справи.

Какво мотивира един човек с вашите квалификации, завършил в чужбина, да се върне да работи и живее в България?

Честно казано преподавателската дейност в Американския колеж ме мотивира; като ученичка времето тук ми хареса много, а възможността да се върна като учител, да го видя от „другата страна“ ме въодушеви още повече.

Напоследък младите сякаш бягат от учителската професия. Вие защо я избрахте?

Още от малка ми беше мечта да преподавам, а в Уелзли, където завърших бакалавърска степен, успях да започна и да я реализирам (бях инструктор по математика и по писане на академични текстове). Достави ми огромно удоволствие да работя със студентите там и реших да продължа в тази насока и занапред.

Каква е тайната на успеха на учениците от Американския колеж? Защо възпитаниците му са първи в класациите на МОН?

Според мен възпитаниците на колежа са първи заради качественото образование, което получават, и подкрепата на преподавателите си при затруднения в изучаваното. Но всичко това не би дало толкова добри резултати, ако я нямаше и амбицията на учениците за отлични резултати; това са трите „тайни“ съставки на формулата за успех!

Частно или държавно образование – според вас кое е по-адекватно и подготвя децата ни за живота?

Трудно е да се избере между двете, тъй като и едното, и другото имат потенциала да подготвят за живота. По-важни фактори са преподавателите и учебната среда, т.е. съучениците, а може би и на първо място, желанието и вътрешната мотивация за научаване на материала. Ако тези са налични, и частното, и държавното образование биха спомогнали за подготовката на детето за живота и последвалите му успехи. Както споменах, в колежа тези фактори са на преден план, а академичните съветници допълнително напътстват учениците в избора на по-нататъшно образование.

Знаем за тъжните статистики, че учениците ни са на последните места в тестовете на PISA за природни науки. На какво се дължи това?

В училище най-много се набляга на изучаването на математика и български език, а пък с наличието на толкова много предмети природните науки,  освен ако не се изучават профилирано, остават на по-заден план. Учениците са често претоварени с информация и не е изненада, че част от нея, и по-точно тази, на която са отделени по-малко учебни часове на седмица, не е изучена в детайл или пък трайно запомнена.

Как протича един Ваш учебен час по математика? На какво искате да научите учениците си?

Като всеки един час по математика… с решаването на много задачи!

Сигурна съм, че не всеки ще помни материала след година-две (а някои и след по-кратък период от време), но това, на което искам да науча учениците си, е подходът при решаване на задачите, логическото мислене. Това не само би им помогнало на следващия тест, а и в живота.

В какви литературни жанровете пишете, напишете ни Вашето послание?

Имам най-много опит в писането на стихове на английски език, но напоследък пиша и проза (creative nonfiction по-специално). Кой знае, някой ден може да напиша и роман или сценария на някой сериал!

Моето послание: позволете на абстрактното мислене и на креативността да влязат във вашия живот. Често фокусът е върху приложимото, но така пък се губят хобита и интереси, които са необходими, за да се почувстваш човек. Не ги изоставяйте, а потърсете начин да ги комбинирате с останалото – възможно е.

Анисия Иванова

Източник: dnes.bg