Мнения Училища Учители

От първо лице за подбора на учители в Пловдив

В. Марица публикува репортаж, в който описва опита на директори на детски градини и училища при подбора на кадри за новата учебна година. „В Пловдивска област са обявени 225 свободни места в образованието. Училищни директори също признават, че е много трудно да намерят добри учители. Явяват се кандидати с потресаващ правопис, други отказват да минават допълнителни квалификации, дори за сметка на школото“, пише изданието.

Сред кандидатите има професионалисти, работещи в чужбина, с две висши образования, от професии, напълно различни от учителската.

Появява се търсене и на нови позиции – на медиатори например. „Тази година недостигът на учители ще бъде по-голям по линия на заместващите. Имаме списък със заместващи, но те не са достатъчни. Затова сме отправили покана чрез висшите училища към студените, ще поканим и всички, които биха желали да се включат в педагогическа професия, със или без педагогическа правоспособност. Например филолог ще може да преподава, ако иска. Но остава правилото този с педагогическа квалификация да има предимство“, казва министър Вълчев, цитиран от в. „Марица“.

Пълният текст на репортажа четете тук.

Източник: в. Марица