Училища

От новата учебна година и във Видин ще се изучава религия и православие

От началото на новата учебна година във видинските училища и детски градини започва изучаване на предмета „Религия и православие“, съобщиха на съвместна пресконференция кметът на Видин Огнян Ценков, Видинският митрополит Даниил, богословът и преподавател по „Религия и православие“ в община Кюстендил Ивелина Николова и началникът на РУ на образованието – Веселка Асенова, съобщава БТА.

Инициативата за преподаване на „Религия и православие“ в учебните заведения на Видин е на митрополит Даниил. На среща днес с директори на училища и детски градини е разяснена необходимостта от изучаване на предмета в училище, както и провеждането на разяснителна кампания сред родителите от началото на новата учебна година. „Опитът ни показа, че въпреки съществуващата нормативна база за преподаване на предмета „Религия и православие“ в училище, въпреки че има и учебни помагала, от огромно значение за началото на този процес е подкрепата на местната власт и Регионалното управление на образованието“, каза митрополит Даниил.

В няколко общини в страната предметът „Религия и православие“ се изучава в учебните заведения и детските градина с подкрепата на общината. Това са градовете Кюстендил, Петрич, Русе, Бургас, Пловдив, София и Варна, каза Ивелина Николова. От началото на новата учебна година предстои провеждането на родителски срещи в учебните заведения и детските градини, където ще бъде разяснена формата, съдържанието и представени преподавателите по предмета в учебните заведения, каза Веселка Асенова.

Източник: novini.bg