Учители

От началото на годината до сега в пенсия са излезли над 7 хил. учители

Образованието е изправено пред бюджетни трудности и тежка кадрова криза заради ударното пенсиониране на учители. От началото на годината до момента в пенсия са излезли 7700 педагози и се очаква до края на годината броят им да стигне 10 хил. при първоначални очаквания, че системата ще напуснат два пъти по-малко педагогически кадри.

Ако тенденцията се запази и догодина, в образованието ще възникне остър глад за кадри. Заради ударното пенсиониране не стига и бюджетът за изплащане на обезщетения при пенсиониране, включително за полагаемите се 2 допълнителни заплати от август тази година. Това показа проверка на вестник „Сега“, след сигнали от училища за проблеми с изплащането на обезщетенията.

Просветното министерство очакваше тази година да се пенсионират около 4500-5000 души. Това представлява около 5% от педагозите, като е отчетено, че пенсионирането в сектора става и при по-ниска възраст от обичайното.

Според разчетите на МОН при нормална възрастова структура на пенсиониране от системата би следвало да се пенсионират около 2.5-3% от учителите. „Ние заложихме 5%, близо до нивото от миналата година, като над това предвидихме и допълнителен финансов резерв. Реалността обаче надхвърли двойно прогнозите“, коментира главният секретар на МОН Красимир Вълчев. Той изтъкна, че по този начин системата за 1 година са напуснали 4 пъти повече кадри от нивото, което може да се очаква при нормално излизане в пенсия. 

Източник: actualno.com