Институции

От друго ще отрежем, но пари за образование ще има, обяви Борисов

От друго ще отрежем, но пари за образование ще има, каза в Пловдив премиерът Бойко Борисов.

Той участва в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че за догодина за български училища в чужбина ще бъдат дадени минимум 2 милиона повече. Той допълни, че финансирането в образование е приоритет за правителството.

„За радост, нашите деца в чужбина, те пак са си българчета. Стотици семейства зад граница се обръщат към нас, че искат да си дойдат, но тогава излезе страхотният проблем, че деца, родени второ и трето поколение навън, имат проблем с българския език“, каза премиерът.

Бойко Борисов повече от час отговаряше на въпроси и слушаше мненията на представители на българските училища в чужбина. Те поставиха редица проблеми, а премиерът обеща да се запознае с всеки един случай и да вземе мерки. Краят на срещата не се виждаше, но в един момент Борисов се извини, че трябва да тръгва, тъй като трябва да се бори с чумата по прасетата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която също гостува на конференцията обяви, че са необходими целенасочени държавни политики за съхранение на българското самосъзнание и връщането на българите в страната.
„Вие сте външната витрина на българското образование. Вие сте и мощното оръжие срещу асимилаторските политики на някои държави, срещу посегателствата върху историята“, подчерта Илияна Йотова.

Трябва целенасочена и упорита национална политика за връщането на позициите на българистиката във водещи световни университети, убедена е Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че се формират лекторати по македонски език там, където са изгубени лекторатите по български език.

Източник: dnevnik.bg