От друго ще отрежем, но пари за образование ще има, обяви Борисов

От друго ще отрежем, но пари за образование ще има, обяви Борисов

От друго ще отрежем, но пари за образование ще има, каза в Пловдив премиерът Бойко Борисов.

Той участва в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че за догодина за български училища в чужбина ще бъдат дадени минимум 2 милиона повече. Той допълни, че финансирането в образование е приоритет за правителството.

“За радост, нашите деца в чужбина, те пак са си българчета. Стотици семейства зад граница се обръщат към нас, че искат да си дойдат, но тогава излезе страхотният проблем, че деца, родени второ и трето поколение навън, имат проблем с българския език”, каза премиерът.

Бойко Борисов повече от час отговаряше на въпроси и слушаше мненията на представители на българските училища в чужбина. Те поставиха редица проблеми, а премиерът обеща да се запознае с всеки един случай и да вземе мерки. Краят на срещата не се виждаше, но в един момент Борисов се извини, че трябва да тръгва, тъй като трябва да се бори с чумата по прасетата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която също гостува на конференцията обяви, че са необходими целенасочени държавни политики за съхранение на българското самосъзнание и връщането на българите в страната.
“Вие сте външната витрина на българското образование. Вие сте и мощното оръжие срещу асимилаторските политики на някои държави, срещу посегателствата върху историята”, подчерта Илияна Йотова.

Трябва целенасочена и упорита национална политика за връщането на позициите на българистиката във водещи световни университети, убедена е Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че се формират лекторати по македонски език там, където са изгубени лекторатите по български език.

Източник: dnevnik.bg

Коментари във Facebook