Учители

От днес в България…

Новата година по традиция носи редица промени, направени от политиците в името на по-добрия живот на хората. От днес, 1 януари, в България се променят следните неща:

– по отношение на цените на енергията – държавният регулатор реши, че в първото тримесечие цената на газа ще остане същата – 630.00 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС.

– Нощната тарифа за битовите абонати на ток поевтинява с 10%, а дневната – с около 1%. За малкия бизнес понижението на дневната тарифа е в рамките на 1,5%.

– 340 става минималната работна заплата. „Порасна“ и максималният осигурителен доход – от 2200 лв. на 2400 лв.

– Обезщетението за отглеждане на дете до 2 години пък скача от 310 на 340 лв.

– Парите, които получават съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място, също вече ще са не 270 лв. както досега, а 340 лева. Толкова ще вземат и безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии.

– Чиновниците ще получават поне 360 лева, защото това е минималният размер на основната заплата за най-ниската държавна длъжност.

– Осиновителите на деца до 5-годишна възраст вече имат право на платен отпуск по майчинство от една година. Досега родителите на осиновено дете можеха да вземат отпуск по майчинство или бащинство, но за дете до две години.

– Таксата за преглед при лекар за пенсионери вече е 1 лев. До днес възрастните хора плащаха 2.90 лв. като всички останали.

– За доход по трудов договор, който не надвишава минималната работна заплата от 340 лв., ще се възстановява удържаният данък. Това обаче ще става през 2015 г. – след като работещите с най-ниски доходи подадат годишната си данъчна декларация. Хората, които работят на минимална заплата, но получават малко над 340 лв. заради прослужено време, също ще могат да се възползват от облекчението, което се въвежда за първи път.

Източник: dnes.bg