Ученици

От ДАЗД работели за по-леки ученически раници още от лятото

Ученическите раници могат да бъдат по-леки, в това увериха днес от Държавната агенция за закрила на детето. Повод за реакцията стана жалба на петокласничка, която писа до ведомството, че раницата й е твърде тежка – около 8 килограма. Днес от Агенцията се заявиха в ефира на БНТ, че още през лятото започнали работа по проблема, известен от години.

Тази сутрин отново претеглихме раница на Теодора за училище – 6 килограма и 500 грама. Или два пъти повече от тежестта, която според здравните експерти е допустима за нейните 11 години и 36 кг. собствено тегло. Вчера петокласничката от 35-то училище в София беше поканена заедно с майка си и раницата си в МОН.

„Ние си позволихме да измерим само учебниците за конкретния ден, за да видим, колко е реалното им тегло. А то е 2,9 кг. И всичко онова, което е до 8 кг. е всичко останало в ученическата раница“, съобщи Пенка Иванова, директор на Дирекция „Учебници и училищна документация“, МОН.

Всичко останало, според Теодора и нейната майка е задължително, а не по желание. „Да кажем на хората от МОН, какво освен 2,9 кг учебници слагаш в раницата си? – Тетрадки, несесер, боички по рисуване, бурканче…“, казва Теодора Божкова, ученичка в 35-о СУ „Добри Войников“.

Според майката на Теодора, след срещата с експертите от МОН разбрала, че се работи по въпроса. Не успяла да разбере как точно.

Лилия Нинова, майка на Теодора: „Чух предложение, което мен не ме устройва. Беше ми предложено да купя на дъщеря си тетрадки от по-нисък клас хартия, аз предпочитам детето ми да пише на по-висок клас хартия, а учебниците да бъдат отпечатани на по-нисък клас хартия и изпълнени със съдържание.“
Сега Теодора очаква среща и с експертите от Държавната агенция за закрила на детето, тъй като жалбата ѝ била отправена до тях.

„Такава среща предстои да бъде направена, но ДАЗД работи по този проблем още от лятото“, казва Даниела Черийска от Държавна агенция за закрила на детето. От там се похвалиха, че от тогава до сега се срещнали с почти всички училищни директори в София. Обсъдили проблема на работни срещи, до конкретни мерки за решаването му обаче, още не се е стигнало.

„Това е комплексен проблем, той няма как да бъде решен само от ДАЗД“, допълва Черийска пред БНТ. От Агенцията напомниха, че проблема ще трябва да се решава заедно с Министерствата на образованието и здравеопазването. А децата трябвало освен да споделят за проблемите си, да предлагат и решения.

„Да видим какви са техните решения, освен да чуем за проблема от децата, нека да видим как предлагат да се реши“, казва още Даниела Черийска. 

Теодора и нейните съученици са готови да споделят идеи в Агенцията. Чакат покана. 

Източник: news.bnt.bg