Мнения

Отпуснаха по 100 000 лв на творческите ВУЗ-ове

Правителството няма да допусне дървена вакалнция в творческите висши учебни заведения и за тази цел ще отпусне по 100 000 лв на НАТФИС, Консерваторията и Националната художествена академия.

Парите ще бъдат преведени до края на седмицата от Министерството на финансите. заяяи просветният министър Сергей Игнатов след срещата между премиера Борисов и ръководствата на въпросните ВУЗ-ове.

Игнатов е категоричен, че тези 100 000 лева ще решат само някои от текущите проблеми в учебните заведения и изрази надежда, че цялостна промяна към по-добро в образователната ни системе ще започе да си личи от началото на следващата година.

В хода на изпълнението на новия бюджет ще влезе в сила диференциалното субсидиране на университетите, което ще стане според рейтинговата система. Тя пък ще бъде обявена утре сутрин.

„За съжаление образованието е нужно на политиците само преди избори, иначе на никого не му пука. Когато обаче се опре до избор, тогава е много лесно да разчоплиш тази рана и да сригнеш до всеки български дом. Всички са наясно, че икономикате започва да се раздвижва и искат повече пари. Дадем ли на всеки според желанията, то ни чака „гръцки вариант“, убеден е министър Игнатов.

Според него е неправилно да се смята, че родното образование се е сринало в последната година. Вината за проблемите в него са в безхаберието и нежеланието да се правят реформи в периода от 1989 г. до днес.