Мнения

Отпадна идеята за задължителна детска градина за четиригодишните

От внесения днес в парламента законопроект за предучилищното и училищното образование става ясно, че авторите му са се отказали от идеята за задължително посещаване на детска градина на четиригодишните, съобщава Дарик радио.

Обсъждането на текстове от законопроекта, изготвен от екипа на проф. Сергей Игнатов започна още в 41-то Народно събрание, но не стигна време, за да се гласуват до края.

Европейската комисия е дала срок законовите промени за реформа в образованието у нас да бъдат приети най-късно през 2015 г., стана ясно от аргументите на един от вносителите на проекта Милена Дамянова пред медиите.

Дамянова увери, че парите за образование през 2015-а в никакъв случай няма да са по-малко от тази година. Тя разясни, че предвиденото държавно финансиране за частните учебни заведения ще е част от средствата за държавните училища в рамките на единния разходен стандарт.

Предвижда се оптимизиране на системата за финансиране на образованието, което означава учителите да получават допълнително пари в зависимост от външното оценяване на качеството и резултатите от обучението. В учебните заведения с по-лоши резултати също се получават държавни средства, но целево – за покриване на дефицитите.

За „отличниците“, освен че ще има по-големи суми, те ще могат и сами да решават за какво да ги използват в т.ч и за по-високи възнаграждения за преподавателите.