Институции

Отпадат квотите на математическите състезания

Квотите за националните математически състезания напролет, които предизвикаха протести на родители, в крайна сметка ще отпаднат. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН) за „Монитор“. Решението е взето в понеделник, когато представители на ведомството, националната комисия за организиране и провеждане на Пролетните математически състезания, учители от няколко столични училища и родители обсъдили на среща промени в регламента на състезанията във възрастовата група от пети до осми клас.

Така те си стиснали ръцете квотите по области да отпаднат, като при наличие на голям ученически интерес в училищата ще се организира предварителна вътрешна селекция на децата, които ще се включат в състезанията, разказаха от МОН. Това може да бъде някаква форма на изпитване на ниво училище или пък децата да се отсяват по преценка на преподавателя. Заявката на участниците ще трябва да се подписва от директора на учебното заведение. По модела на Балканската и Международната олимпиада по математика всеки 10 ученици ще бъдат придружавани от 2 учители, командировани от самите школа. Първият от тях ще е ръководител, а вторият ще участва в проверката на писмените работи на тези класове, в които не обучава ученици.

Участието на по-голям брой учители в проверката на писмените работи ще подобри работата и ще даде възможност за по-бързо оповестяване на резултатите. При необходимост проверката на писмените работи по време на състезанията ще продължи два дни, както и възраженията. Предвид възрастта на учениците възраженията ще се подават от ръководителите на учениците.

Както Teacher.bg вече писа, миналата седмица родители излязоха на протест пред Софийската математическа гимназия заради въвеждането на квотен принцип по области при провеждането на националните състезания през пролетта. Родителите се оплакаха, че според новите правила в град с около 30 000 души право на участие ще имат само четирима ученици, а София, в която живеят над 1 млн. души получи квота само от 16.

Източник: monitor.bg