Училища

Отново скандал в СМГ – заради подготвителните курсове

Пореден скандал в Софийската математическа гимназия – родители сигнализирха, че училището е провело неизгоден конкурс за организиране на подготвителни курсове. Конкурсът за организиране на курсове за външни ученици е проведен по правилата на Столичната община. Според родителите обаче те ощетяват училището.

Явила се е и само една фирма. За нея ще работят и преподаватели, които са и на трудов договор в училището.

„В едно държавно учреждение работи частна фирма, в резултат на което всички позитиви, всички приходи и печалби отиват за частната фирма, а за държавното учреждение остават всички пасиви”, коментира Симона Велчева, родител.

Курсовете се посещават от над 2000 ученици. От декември досега приходът за гимназията е близо 100 хил. лв., но заради новите общински правила, които позволяват по-нисък наем, ще намалее наполовина.

Родителите настояват курсовете да се организират от гимназията. Според директора обаче законът не му дава право. Регионалното управление на образованието и Столичната община са започнали проверка.
„Към момента това, което е проверено, показва, че няма нарушение на правилата”, обяснява Боянка Кънева от РУО – София-град.

Решение се очаква до края на месеца. Тъй като конкурсът се обжалва в съда, все още не е ясно кога и къде ще започнат курсовете.

Източник: btvnovinite.bg