Ученици

Отново признание от НАСА за български ученици

Екип от ученици от Частната профилирана гимназията „Екзюпери“ във Варна отново се класира на призово място в най-трудния и престижен Международен конкурс на НАСА за проектиране на космически градове. Тази година в Конкурса са участвали 14 359 ученици с 2 646 проекта от над 30 страни.

Варненските ученици от 11 клас на Частната Профилирана Гимназия „Антоан Дьо Сент Екзюпери“ , Бора Доган и София Василенко се класират на трето място с проекта „Космическа академия АD ASTRA“. 

Техни ръководители са доц.д-р Веселка Радева, Ръководител на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морското училище и Катя Марева, учител по физика и астрономия в Частна профилирана гимназия „Екзюпери“, Варна.

Проектът е разработка на космическа академия за астронавти и космически инженери и учени. Прототип на космическата академия е обучението и организацията на Висшето военно-морско училище във Варна.

Представени са оригинални инженерно-технически идеи за учебни зали, пространства и тренажори за астронавти. Учениците са представили и своите идеи за нов модел на ефективно обучение, което се базира на новите образователни технологии, по които се обучават учениците в своята гимназия. Интерес представлява и двустепенната им форма на обучение, включваща наземен подготвителен подводен и подборен модул и космическа база – училище и академия.

Традиционно учениците, отличени на призови места в конкурса участват в Международната конференция за космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество. Но поради световния проблем с корона вируса международната конференция ще се проведе следващата година  в Лос Анжелис, САЩ. 

Източник: bgonair.bg