Мнения

Отново обещаха: Няма да се вдигат студентски такси

Няма кой да плати високата цена при евентуално увеличение на таксите в университета, така че пазарът гарантира това, че те няма да се вдигнат, категоричен бе днес на срещата със студенти от Юридическия факултет на УНСС министърът на образованието Сергей Игнатов.

От Националното представителство на студентските съвети съобщиха, че са получили отговори от 22 университета с потвърждения, че няма да повишават таксите.

Според Игнатов в момента ректорите са в крайно деликатно положение. Те имат възможността да увеличат таксите, но в крайна сметка държавната издръжка не е намалена, така че това не се налага. Увеличение няма да бъде и пазарно обосновано.

Министърът още веднъж подчерта, че усилията на всички в сферата на висшето образование трябва да бъдат насочени към стимулиране и мотивиране на студентите – отличните да плащат по-малко, а тези с ниски оценки – повече.

Не може да позволим нерегулирани такси, но може да позволим високи такси да плащат тези, които имат по-несериозно отношение към това, което се случва в университета“, категоричен е Игнатов.

Председателят на Националното сдружение на студентските съвети Петър Чаушев обясни, че са получили уверения от 22 университета, че няма да повишават таксите.

Да се надяваме, че тенденцията за увеличаване на таксите няма да продължи, тъй като се получи такава зависимост – много свободни места с високи такси и университетите могат да останат празни“, коментира Стивън Сивов, един от студентите, които преди дни протестирага срещу възможността таксите да се увеличат, цитиран от Дарик.