Училища

Отново наредиха КалТек като университет номер 1 в света

Медийната компания Thompson Reuters извади годишната си класация (ТНЕ – Times Higher Education) за най-добрите университети в света за учебната 2012/2013 г., информира econ.bg. Първото място в нея е заето от американския КалТек – Калифорнийският технологичен институт (California Institute of Technology).

Университетът беше първи и миналата година, когато за първи път от доста време лидерската позиция не бе заета от Харвард

13 показателя оформят подреждането на топ вузовете в света, но четири от тях са особено ключови – обучение, трансфер на знания, международен облик и научни изследвания.

Първата десятка традиционно е „окупирана“ от учебни заведения от САЩ и Великобритания. Любопитен факт е, че Харвард е извън челната тройка в класирането, след като досега беше втори. Университетът обаче все още е най-високо поставен в другата класация на THE – за престиж. Според Thompson Reuters първите десет са подредени по следния начин:

КалТек – Калифорнийският технологичен институт (California Institute of Technology), САЩ
Оксфорд (University of Oxford), Великобритания
Станфорд (Stanford University), САЩ
Харвард (Harvard University), САЩ
МИТ – Технологичният университет в Масачузетс (Massachusetts Institute of Technology), САЩ
Принстън (Princeton University), САЩ
Кеймбридж (University of Cambridge), Великобритания
Импириъл Колидж в Лондон (Imperial College London), Великобритания
Бъркли (University of California, Berkeley), САЩ
Чикагският университет (University of Chicago), САЩ

Общо 400 университета са намерили място в ранглистата. В челната европетица, освен гореизброените три, попадат още Швейцарският Федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology Zürich), който е 12-и в света, както и още две заведения от Обединеното кралство – Лондонският университетски колеж (University College London) и Единбургският университет (University of Edinburgh), съответно заемащи 17-а и 32-ра позиция в общата класация.

В класацията не личат имената на български университети.

По предмети, най-доброто висше заведение за изкуства и хуманитарни науки е „Станфорд“. Първенец сред клиничните, предклиничните и здравни университети пък е „Оксфорд“. Челното място в останалите четири категории си поделят Калифорнийския и Масачузецкия технологични университети – съответно инженерство и технологии и физически науки (където класацията е водена от университета в Калифорния) и т. нар. „науки за живота“ и социални науки (там пръв е този в Масачузетс), четем още в econ.bg.

Виж цялата класация