Мнения

Отнеха за година децата на бащата “педагог“ от с. Дрен

Бащата на четири деца от ловешкото село Дренов, който в продължение на години не ги е пускал на училище и ги е държал затворени вкъщи е санкциониран с отнемане на родителските му права за една година.

На 7 май районният съд в Ловеч наложи ограничителна заповед на Димитър Дюлгеров, след като назначените експертизи доказаха, че мъжът е упражнил психическо и емоционално насилие над децата, информира „Монитор“

„Димитър няма да вижда големия си син Митко до 3 май 2014 г. , когато момчето ще навърши пълнолетие. За другите 2 деца заповедта важи до 30 юни 2014 г.“, коментира пред изданието шефът на „Социално подпомагане“ – Ловеч Красимира Катева.

Дотогава децата ще са в център за настаняване от семеен тип. Бащата пък ще участва  в специални програми за повишаване на родителския капацитет в продължение на 18 месеца.

Решението на съда за програмите може да бъде обжалвано, но не и ограничителната заповед.

Най-голямата дъщеря – 19-годишната Стефка, е завършила трети клас. Другите две хлапета са седели на училищните скамейки само в първи клас, а най-малкият Волен никога не е прекрачвал прага на школото. Всички се занимават изключително и само с шах, което вероятно е и причината нивото им на интелигентност да е над средното.

Без необходимите документи за завършване на определени образователни нива обаче те нямат шанс да продължат обучението си във висши учебни заведения например.

Димитър ще бъде оценен от отдел „Закрила на детето“ след изтичане на срока на ограничителната заповед и ще се вземе решение дали може да прибере децата.

До извеждане на хлапетата от семейството се стигна след сигнал на майката, че мъжът й бие децата. Социалните служители обаче работят със семейството още от 2004 г. Тогава майката на Димитър подава сигнал, че децата не ходят на училище, а баща им ги държи в изолация.

Още по темата