Мнения

Отнеха децата на родител, не ги пускал на училище

Институциите отнеха трите деца на баща, държал ги в пълна изолация от света в продължение на години, съобщи bTV. Наследниците на семейство Елена и Димитър Дюлгерови от с. Дренов бяха настанени във вторник в центрове от семеен тип.

Бащата, лекар по образование, но без работа в последните десет години, сметнал, че може да образова сам децата си (в момента на 13, 17 и 19 г.) и не ги пускал на училище. Първият сигнал за нередност във възпитанието им е получен още през 2004 г. от баба им.

Най-голямото от тях е посещавало школо до трети клас, второто до първи, а най-малкото никога не е прекрачвало училищния праг. Ежедневието им е било свързано само с уроци по шах и контакти със света по Интернет.

Сигналът е бил подаден от майката, която работи във Великобритания и от десет години издържа семейството. Тя изгубила всякакъв контакт с близките си в последните дни и се обадила със съобщение за извършено насилие над децата.

Социални работници са правили опити да посетят къщата, но са били посрещани с агресия от странния родител.

През 2011 институциите са разпоредили ограничаване на родителските права на майката и бащата. Майката призна в директно включване по bTV, че причината за това е отказът им да ги пращат на училище.

Елена обяснява, че всичко е ставало с нейното знание, но тя се е доверявала на съпруга си, а и на практика е нямала възможност да се намеси, тъй като е далеч. Насилие над децата е имало – само физическо, категорична е тя.

„Децата смятат, че това е нормално ежедневие, тъй като нямат възможност да направят сравнение“, каза още тя.

Опитите на телевизията да вземе интервю от Димитър Дюлгеров удариха на камък след като той поиска 10 000 лв за това.

Негов съсед обаче разкрива, че бившият лекар бил обиден на обществото и държавата и искал да предпази децата си от лошата система.