Учители

Отложиха стачката в Дупница

Учителите от ОУ „Неофит Рилски“ в Дупница, които не са получили последните си две месечни заплати и добавките към тях и възнамеряваха днес да стачкуват ефективно, са отложили протеста си за 6 октомври, информира вестник „Вяра“.

Седмицата, която следва до въпросната дата е отсрочката, дадена от тях на общината и кмета Атанас Янев, за да им се разплати. Договарянето, подкрепено след това и с писмено споразумение, е постигнато на среща на директора на школото Бистра Стойкова и градоначалника.

Сумата, която се полага на училището към началото на октомври ще бъде около 230 000 лв. Тя е сбор от досегашните дължими близо 180 000 лв и тези за следващия месец.

Големият проблем е, че и досега дължимите пари са пристигнали в общината, но не са разпределени към училищата и детските градини в града. Засегнатите смятат, че средствата се пренасочват към други дейности, финансирани от градската управа.

За да защитят правата си, учителите в ОУ „Неофит Рилски“, което е сред най-големите в общината и региона стартираха регламентираната от закона процедура за обявяване на ефективни стачни действия. Стачката бе насрочена за днес, 28 септември.

Проблемът засяга и учениците, тъй като заради липсата на пари не може да се осигурят необходимите консумативи за нормално протичане на учебния процес, както и стипендии за даровити деца.

Още по темата