Ученици

Отличниците получават 60 лева стипендия от втория срок

На 60 лева се увеличава размерът на ученическите стипендии за отличен успех. Това става факт от втория срок. Това е горна граница и училищата ще могат да определят според успеха размера за всяко дете в диапазона от 21 лв. до 60 лева.

Разширява се и обхватът на учениците, които ще ги получават, припомня БНР. Стипендии вече ще получават учениците от 8 клас, а не от девети, както беше до момента. Търсещите или получили международна закрила ученици също вече имат право на тях. До момента получаваха само чужденците. Всички деца със специални образователни потребности имат право да получават различни видове стипендии.

Това беше оповестено по-рано.

„Основният критерии, когато става въпрос за образователни резултати, е успехът. А когато става въпрос за достъп до образование, вече е доходът на член от семейството. Нямаме фиксиран строго определен отличен успех, да речем над 5,50. Училището го определя в зависимост от това какви са учениците, които се обучават там, какви образователни резултати постигат“. Това заяви Грета Ганчева, експерт от министерството на образованието.

Парите, предвидени за ученически стипендии през годината, са над 23 милиона лева.

Източник: news.bg