Ученици

Отличниците ни отлитат по света

Германия, Великобритания и САЩ ни взимат отличниците тази година.

Шестима от випуск 2018 в Пловдив, които издържаха и двете матури с пълно 6, са избрали да продължат следването си в чуждите висши училища. Други четирима са открили своето място в България и решават да останат и да се реализират тук – в Пловдивския, Софийския университет и в Медицинския под тепетата.

Отличната диплома ще отведе най-далече от дома Таня Оцетарова от Математическата в Пловдив. Момичето получава 95% от пълната стипендия в Станфордския университет в Калифорния, САЩ. Там Таня ще учи в специалност „Математика и компютърни науки”. Висшето училище рядко приема младежи от България – на година не повече от един-двама зрелостници оттук стягат куфарите за окръга Санта Клара в района на Сан Франциско. Принстън също иска нашето момиче, като му предлага 93% покрити разходи. За да намери място в двата от най-елитните вузове в света, българката преборва над 35 000 връстници от цял свят.

Таня открива страстта си към математиката още като третокласничка. Обича пъзелите, сложните загадки, както и да играе карти с приятели. В пети клас е приета в МГ „Акад. Кирил Попов”, където се дипломира в паралелката на отличниците със засилено изучаване на математика и английски. Целият 12-а завършва гимназия със среден успех 5,845.

Таня печели редица състезания, като по-късно се насочва от състезателната към тъй наречената проектна математика, където има успехи на национално и световно ниво. През 2017 девойката представи България на едно от най-големите научни състезания – Intel ISEF в Лос Анджелис, както и на най-голямата лятна изследователска школа в света (RSI) в Масачузетския технологичен институт (MIT). За най-големия си успех самата тя счита наградата от Американското математическо общество за своя разработка в областта на комбинаторната геометрия.

С две шестици на матурите и пълно 6 в дипломата средното си образование завършва и Цветомира Памукчиева от Математическата. С 3000 паунда стипендия тя ще следва физика в Саутхемптън, Южна Англия. Накъде след това, още не може да каже. Била е в Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН, и има желание един ден да стане част от екипа . Засега обаче е рано да бъде категорична. Но държи, продължавайки образованието си, да не се отказва и от доброволчеството. В Пловдив тийнейджърката бе част от мрежата на Националния алианс за работа с доброволци. С връстниците си там е участвала в различни акции, спортни и социални инициативи в подкрепа на деца в нужда. Радвам се, че успях с физиката и математиката, но не се отказвам и от хуманитарната работа, която ми носи голямо удовлетворение, казва Цветомира. Двете момичета са предложени и за национална диплома – почетна награда, която се дава всяка година от МОН на пълни отличници, които имат и други постижения и призови места в национални и международни състезания.

Източник: marica.bg