Ученици

Отличниците на България вече знаят, къде ще учат

Отличниците на България от випуск 2016 вече знаят къде ще учат наесен. МОН удостои с Национална диплома 21 зрелостници от цялата страна, завършили с успех 6,00 и имащи повече от едно отличие от международни олимпиади и състезания.

Едно от тези деца е 18-годишната Петриела Бачева, която завърши ГПЧЕ „Иван Вазов“ в Смолян. За учители и съученици в родопския град тя е Пипи. Момичето е избрало да учи и работи у нас.

Петриела вече е студентка в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където е приета с пълен отличен в специалността с най-висок бал – скандинавистика. Готви се да кандидатства и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ.

„Ами голяма мечта ми е един ден, ако завърша режисура, да се върна в нашия театър, /б.а. Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян/ и да режисирам собствената пиеса тук, в Смолян“, каза девойката. Момичето признава, че докъм 10 клас е имала идея да следва в чужбина, но след това решила да е една от малкото, които остават в България. Любимата книга на Пипи неслучайно е „Пипи дългото чорапче“, което момичето се надява да прочете отново, но като студентка по скандинавистика – вече в оригинал.

С национална диплома за пълни отличници са наградени още 20 деца – 8 зрелостници от София, три деца от Варна, две от Пловдив, останалите са от Бургас, Велико Търново, Добрич, Плевен, Полски Тръмбеш, Силистра и Ямбол. Сред отличените, най-много са възпитаниците на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – четири деца. Един от тях е Теодор Тотев, който отива да учи в Оксфорд. „Дипломата от МОН е за високи постижения, отлична диплома в училище – 6,00 плюс 6-иците от матурите по математика и български език“, разказа Теодор.

Източник: standartnews.com