Училища

Отлична оценка за влизане в елитна гимназия

Намаленият брой на децата в паралелките в гимназиите по естествен начин ще вдигне прага за влизане в тях. За най-желаните места в София оценката едва ли ще падне под 5.50, смята началникът на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева, цитирана от „Монитор“.

Тази година 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Намаляването на броя на децата в клас започна още миналата година, но само в някои училища.

Teacher.bg установи, че най-трудно ще се влиза в гимназия в годините между 2021 и 2023-та, когато родените през 2009 г. деца ще са на прага на влизането там. 2009-та е годината-рекордьор по родени деца у нас в последните повече от две десетилетия.

Иначе от тази година повечето гимназии в София ще трябва да свият броя на учениците в паралелките си. В един клас ще може да има 26 осмокласници, в момента таванът е 29. Идеята е да има по-равномерно разпределение на децата в училищата и да се спасят по-малките школа, които трудно запълват план-приема си.

Така например ако няколко паралелки в по-елитните училища приемат с по трима ученици по-малко, ще може да се напълни един клас в друго не толкова привлекателно школо.