Учители

Отличиха ученици и учители в рамките на конкурса “Съединението прави силата“

В залата на 18 СОУ „Уилям Гладстон“ в столицата се проведе официална церемония по награждаването на класираните  участници в XXIII издание на Националния ученически конкурс под надслов „Съединението прави силата“, организиран от Национален клуб „Родолюбие“ със съдействието на Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители и други партньори. В рамките на тази инициатива се провежда и конкурс за учители.

Церемонията бе открита от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, която в момента е в мандат на председател на Национален клуб „Родолюбие“. Тя изрази удовлетворение, че се подпомагат родолюбиви политики и че е най-важно човек да обича близките и страната си и да има принадлежност към мястото, където се е родил. Г-жа Такева благодари на организаторите и партньорите на инициативата, на журито на конкурса и всички участници в него.

В експозето си заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева се позова на наслова на тазгодишния конкурс „Съединението прави силата“ и добави:

„Тази година е ключова в историята на българското образование. Тази година е една очаквана година. От десетилетие говорим, че трябва да променим нещо в нашето образование така, че децата ни да се чувстват добре в училище, така че колегите ни да намерят професионално удовлетворение. Резултатите на нашите деца да бъдат съизмерими с резултатите на техните връстници в Европа.  И това време дойде. Народното събрание, подкрепяно от екипа на Министерството на образованието и науката, прие нов закон за предучилищното и училищното образование. Настана интересно време. Време, в което ние трябва да изпълним със съдържание този закон през неговите държавни образователни стандарти. И в това интересно време да покажем най-вече същността на българската ни образователна система във всички нейни измерения, започвайки от ключовата фигура на учителя. Защото нормите на законодателя целят да защитят най-добре интереса на българския ученик. Но кой друг, ако не учителя ще вдъхне живот на всяка разпоредба!“

Заместник-министър Кастрева изрази увереност, че след обсъждането и приемането на и на останалите държавни образователни стандарти, „ще влезем с увереност в новата учебна година, че всички заедно сме направили решителната крачка за промяна в българското образование и че нашите деца, излизайки от училище, ще бъдат патриотите, градящи бъдещето, ще бъдат строителите на съвременна България“.

Г-жа Кастрева  отправи благодарност към учителите за активното участие в конкурса и за това че са намерили свои последователи на историческото знание сред учениците.

Конкурсът традиционно се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката, Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Синдиката на българските учители, ТАНГРА ТанНакРа Общобългарска фондация, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей. Медийни партньори са в. „Учителско дело“ и в. „Аз Буки“.

Тази година над 150 ученици от V до XII клас от цялата страна и български общности в чужбина преминаха първия кръг (училищно ниво) и втория кръг (регионално ниво) с разработки под формата на мултимедийна презентация, изследователски писмен проект или есе. Те твориха по теми, свързани с културно-историческото наследство по българските земи – хилядолетна духовна приемственост и достойно място в съвремието; приноса на българите в националната, общочовешката и регионалната история, национална идентичност, общочовешки ценности и др. Това бе възможност учениците да изразят своите познания, тълкувания и оценки за събития и личности по един от предложените тематични акценти, като ги разгледат на фона на европейските и световните процеси.

Общият брой на разработките, изпратени за националния кръг е 157. До оценяване бяха допуснати 38 есета, 68 реферата, 29 презентации и 22 учителски разработки.

Източник: Пресцентър на МОН