Мнения

Откриха официално програмата “Еразъм +“

„Програмата „Еразъм плюс“ се базира на дългогодишен опит както на екипите на Министерството на образованието и науката, така и на всички вас – представители на висши и средни училища, на академичните среди, на регионалните инспектори, които я изпълвате със съдържание.

Тя обединява няколко изключително успешни младежки програми и е първата, която стартира през новия програмен период“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев по време на събитието за официалното й откриване в България.  

Инициативата се проведе под патронажа на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.  

По думите на заместник-министъра тази година за дейности по мобилност ще бъдат инвестирани около 25 млн. евро.  На този етап, според него, няма как да се посочи броят на българските студенти, които ще се възползват от възможностите на „Еразъм плюс“, тъй като подадените проекти за участие предстои да бъдат оценявани. Той припомни, че екипите имат опит и посочи като конкретен резултат над 100 % усвоените средства по програмата „Учене през целия живот“ в предишния програмен период.

„Това, което искам да подчертая и което е важно, е именно привличането на чужди студенти по мобилности в България. На практиката тази програма дава шанс не само млади хора от България да отидат в чужбина, но и млади хора от други държави да дойдат  и да се запознаят с нашата страна, със системата на висшето ни образование, а ние имаме какво да покажем“, коментира заместник-министър Кръстев. Той пое ангажимент екипът на Министерството на образованието и науката, както и досега, да бъде на разположение за консултации и помощ в процеса на реализация на програмата.

„За мен е чест да присъствам днес тук, благодаря на Министерството на образованието и науката, че ме покани да присъствам на това събитие“, каза Ана-Мария Янополу, представител на Европейската комисия от Генерална дирекция „Образование и култура“. Тя обясни, че очакванията са 62 000 български студенти да се включат в програмата „Еразъм плюс“ през следващите седем години, което е с около 50 % повече от вече включилите се. С 11,6 % е увеличението на средствата спрямо предходния период. „Програмата е отворена за всички учащи и преподаватели, заявленията ще се подават чрез институции и организации. За първи път ще се отпуска и европейско финансиране за спорт“, добави г-жа Янополу.

„Целите, които си поставяме за 2014–2015 г., са пълна разпознаваемост на програмата, високи резултати по проектите, насърчаване и участие на националните, местните власти и бизнеса“, допълни д-р Янко Христозов, директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, който е националната агенция за управлението на програмата „Еразъм плюс“ в България.