Мнения

Откриха нова лаборатория за олимпийския отбор по химия

В Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ беше открита изцяло ремонтираната лаборатория по химия, която ше бъде изцяло на разположение на българския олимпийски отбор по дисциплината, а също така и на възпитаници на университета, информира news.bg.

Инициативата е част от тригодишен проект на фондация „Америка за България“ и е на обща стойност 1 400 000 лв., като фондацията е отделила от средствата си 1 200 000 лв.

Придобивката беше открита от ръководителя на българския олимпийски отбор по химия доц. Христо Чанев, който подчерта, че наличието на подобна материална база ще скъси дистанцията между академическото образование и практическата наука.

Представители на „Америка за България“ изтъкнаха, че дългосрочните им инвестиции са насочени предимно към сферата на образованието и призоваха всички да гледат по-оптимистично на ситуацията в българското образование.

Стана ясно, че за изминалата година българските студенти по химия, биология, физика и други точни науки са успели да завоюват над 20 медала от престижни международни конкурси и олимпиади.