Институции

Откриха втория сезон на програмата “Киберскаут“

На 11 и 12 април 2016 година в Божурище бе открит втория сезон на съвместната програма „Киберскаут“ на Националния център за безопасен интернет и Теленор България.

Група от 30 ученика в 5 клас от СОУ „Летец Христо Топракчиев“, град Божурище, и СОУ „Д-р Петър Берон“, град Костинброд, преминаха двудневно обучение, за да бъдат сертифицирани като киберскаути. Основните теми, които петокласниците обсъждаха през двата дни, бяха различните опасности в интернет и начините за предпазване от тях. Обсъдени бяха компютърните вируси, непознатите онлайн, онлайн тормозът, както и вероятността от среща с педофил във виртуалното пространство. Учениците се запознаха и с начините да се направи безопасен профил във Фейсбук и други социални мрежи, как да си създадат сигурна парола, как да настроят профила си така, че да са защитени от нежелан или вреден контакт, както и как да блокират хора, съдържание, страници, покани за игри.

По време на втория ден киберскаутите обсъдиха колко е важно да предадат новите си знания на своите връстници, за да може възможно най-голям брой млади хора да са защитени, когато са онлайн – това е и основната задача на киберскаута – да съветва другите как да решават проблемите, с които те се сблъскват в интернет и към кого да се обърнат за помощ и съвет.

Учениците получиха сертификат за преминато обучение. Заедно с това, те имат възможността да участват в състезание с техни връстници от други населени места и училища за подготвяне и провеждане на инициативи и дейности, чрез които да информират и запознаят други деца и тийнейджъри с начините за предпазване от различните опасности в интернет. Тези дейности ще бъдат организирани с помощта на техните учители, които също премиха кратко обучение по темата.

От всички киберскаутски отряди, влезли в надпревара един с друг, ще се излъчат три най-добри инициативи и участвалите в тях ученици ще бъдат нарадени на тържествена церемония в София в Деня за безопасен интернет през февруари следващата година.

Програмата „Киберскаут“ се провежда за втора поредна година.

Повече за инициативата „Киберскаут“ прочетете тук.
Повече за спечелилите отряди през 2015 година прочетете тук.