Ученици Училища

Откриват училище за талантливи математици под липите

През есента на 2020 година в Стара Загора ще отвори врати ново училище за талантливи деца с основна насоченост в областта на ай ти технологиите и математиката.

Очакваме от министерството на образованието, след проведените вече срещи с министър Красимир Вълчев,  да бъдат осигурени около 3 млн. лв. за оборудване на класните зали и кабинетите, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова.

Очаква се първоначално да има две паралелки, като към тях ще бъде сформирана и подготвителна група с деца от предучилищната възраст, които имат подчертани пристрастия към точните науки. Новото школо ще използва базата на досегашното Първо основно училище „Георги Бакалов“.

Идеята е на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и на математика Любомир Любенов, който години наред подготвя националния отбор за участие в международни олимпиади и състезания. В ход са разговори с ректора на Техническия университет за осигуряване на квалифицирани лектори и преподаватели по различните дисциплини. В края на септември беше даден старт за набирането на ученици в бъдещата Академията за компютърни и природо-математически науки, на своеобразен кастинг се явиха около 100 деца от Града на липите и околните селища.

В началото ще се изпробва програма за обучение от 1 до 12 клас, разработена от математика Любомир Любенов ,който очаква сред бъдещите преподаватели да бъдат проф. Емил Колев от БАН, който води подготовката на националния отбор по математика, Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“ и Мариана Богданова, преподавател по математика в Тракийския университет и автор на учебници по математика. Педагозите – математици припомнят, че  във вече далечната 1939 година в Стара Загора  започва да работи първият математически кръжок на проф. Шишков, а старозагорката Недка Иванова е участничка в първата математическа олимпиада през 1959 г.

Сред включилите се в старта на Академията бяха носители на диамантени, златни, сребърни и бронзови отличия от математическите олимпиади в Азия през последните две години.

Източник: monitor.bg