Отварят част от градините, младите учители ще гледат децата

Вицепремиерът Томислав Дончев разкри какъв вариант обмислят управляващите за отварянето на детските градини след извънредното положение.

„Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета градина, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там, да е по-млад, за да генерираме по-малко риск“, коментира той в интервю за сутрешния блок на bTV.

Дончев уточни, че все още е рано да се посочи дата за детските заведения. Решението ще бъде отложено поне до края на тази седмица, като през нея ще се наблюдават епидемичните данни. По-рано премиерът също съобщи, че тази седмица щабът ще наблюдава как се развива ситуацията в държави, които сега отварят градините.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира тази сутрин, че градините няма да заработят в близките две седмици. „Ако ги отворим, около 30-40% от родителите имат готовност да си пуснат децата. Това обаче се равнява на 75 000-80 000 деца. Смята се, че рискът от събирането на множество деца в група е голям“, посочи министърът.

Източник: offnews