Училища

Отварят руско училище в Бургас?

Вече върви кореспонденция по въпроса в Бургас да бъде открито руско училище, информира „24 часа“. Така крайморският град може да стане първият у нас, който ще се похвали с подобно школо.

Причината да има нужда от такова учебно заведение е увеличеният брой на руски граждани, които се заселват в този район, примамени от красивия край, отличния климат и добрия стандарт на живот, който могат да си осигурят тук.

По данни на Руския център в Бургас броят на постоянно пребиваващите в областта стига вече  до 6000 души, като през лятото се увеличава двойно. Според почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев те са вече 10 000 души. Тенденцията била да се заселват и рускоговорящи от Украйна и Казахстан.

„Преди шест години, когато станах кмет, русначетата бяха четири, а сега са близо 250“, коментира градоначалникът Димитър Николов.

Зам.-кметът по образование също поддържа идеята.

„Нуждата от такова учебно заведение става все по-належаща. Изпратили сме предложение до МОН и с тяхното министерство вървят преговори за стиковане на учебната програма”, заявява Йорданка Ананиева.

Детайлите по програмата са възпрепятствали откриването на училището още тази есен. В момента децата на руските граждани учат в нормални български паралелки.