Учители

Отбелязваме 175 години от рождението на Васил Левски

Днес, 18 юли, честваме 175 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Тази година отбелязваме 175 години от началото на земното му битие.

Още в 9:00 часа започнаха тържествата в родния му град Карлово. Цветя бяха положени пред паметника на майката на Васил Иванов Кунчев – Гина Кунчева.

По-късно през деня председателят на НС Цецка Цачева присъства на тържествения ритуал по издигане знамената на Република България и град Карлово на площад „20-и юли“, където беше отслужен и молебен за благоденствието на града и жителите.

В 19:30 часа Цецка Цачева ще разговаря с представителите на общинското ръководство на Карлово. Тя ще получи символа на града – позлатена роза, пише „24 часа“.

Привечев ще бъде дадено начало на тържествен митинг-заря, който ще се проведе на площад „Васил Левски“

Васил Левски е смятан за най-светлото и чисто име в историята на България. Той е революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Остава в историята като Апостола на свободата, превръща се в национален герой.

Левски пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е България да се превърне в „чиста и свята република“, в която всички имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, близо до Ловеч. Следва съдебен процес и смъртна присъда, потвърдена на 21 януари 1873 г.

На 19 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. На лобното му място днес се извисява негов паметник.