Мнения

Отбелязваме 164 години от рождението на Христо Ботев

Днес, 6 януари, почитаме паметта, живота и делото на големият български революционер, творец и народен будител Христо Ботев. На тази дата през 1847 г. в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева се ражда човекът посветил живота си на велико дело – освобождението на родината.

През 1863 г. завършва калоферското трикласно училище. След това учи в Одеса, където прави първите си поетични опити.

Едва 18 годишен става учител в бесарабското село Задунаевка. Година по-късно публикуват първото му стихотворение – „Майце си“, като по това време вече се е върнал в родния си град.

Същата година – 1867-ма е принуден да напусне Калофер, преминава Дунава и заживява като емигрант в Румъния. Там от 1871 г. започва да издава първия си вестник „Дума на българските емигранти“. След това е печатар при Любен Каравелов, а по-късно списва вестниците „Свобода“ и „Будилник“.

В Букурещ също учителства, а заедно с това продължава да се занимава с журналистика. Също така отделя много време на творчеството си, както и на развитието на революционните си идеи за освобождение на България от турското владичество.

Застава начело на Българския Ревюлюционен Централен Комитет след обесването на Васил Левски.

През май 1876 година преминава Дунава с четата си, а на 1 юни загива в последния бой на отряда – в подножието на връх Камарата в Стара планина.

Христо Ботев е един от най-видните български народни будители, един от хората дали живота си в името на запазване на българщината, на духа и морала на обикновения човек, принуден да живее под чуждо владичество. Произведенията му пък отдавна са влезли в импровизираната съкровищница на българската литература.

Творческото му наследство не е голямо по обем, но е с особено важно значение за цялостното развитие на литературата ни.

На различни места в страната се провеждат събития, които отбелязват 164-те години от рождението на Ботев. За догодина, когато годишнината ще е юбилейна е предвидено да бъде публикувана Антология за живота и делото на поета и революционера. Той ще бъде около 250 страници и ще представлява една ретроспекция на името на Христо Ботев в поколенията.

Освен това се се подготвя специална Национална програма, която ще бъде готова до два месеца. Предстои и изготвянето на проект за ремонт на покрива и довършване на Експозиционната зала в къщата-музей в Калофер.