Учители

Отбелязваме 128 години от Съединението на България

На днешния ден отбелязваме 128-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, състояло се през 1885 г., седем след дълго чаканата свобода на Отечеството. Тогава двете разделени Българии са осъществили жадувания акт – да се видят съединени и обединени.

Берлинския договор е подписан на 13 юли 1878 година разделя България на две части – автономната провинция на Османската империя Източна Румелия с главен град Пловдив и Княжество България, което до приемане на Търновската конституция от 16 април 1879 г. е под временно руско управление.

До датата 6 септември (стар стил) и до Съединението се стига след серия от бунтове, завършили с военен преврат. През нощта срещу датата военни части, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над Пловдив и отстраняват главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и неговото правителство.

Преди това Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) започва яростна пропаганда чрез публикации в пресата и публични демонстрации. Особено масово е отбелязването на годишнината от смъртта на Хаджи Димитър на Бузлуджа на 17 юли.

Действията са подкрепени от българския княз Александър I Батенберг. Русия обаче не се съгласява да бъде обикновен, ням свидетел на случващото се.

Истинската дата, след която Съединението е вече международно признато е 24 март 1886 г. Тогава се подписва Топханенския акт, според който двете обединени части ще имат едно правителство, парламент, администрация и армия. Статуквото се запазва до обявяването на независимостта на 22 септември 1908 г.

Денят на Съединението на България е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Отбелязваме днешния ден в обстановка, в която повече от всичко се нуждаем от ентусиазма, волята и надеждата на предците си. Техният блясък в очите при мисълта, че обединени ще са по-силни. И силната воля да бъдат такива. Днес не сме разделени с граници, но видът разделение може би е по-силен от тогавашния.

Затова нека си спомним какво пише на сградата на Народното събрание на Република България – Съединението прави силата!