Учители

Отбелязваме Деня на християнското семейство и младеж

Светата Православна църква днес чества празника Въведение Богородично, познат и като Деня на християнското семейство и младеж.

Богородица е била обречена на Бога от родителите си още преди рождението й. Когато станала на три години, те я завели в Йерусалимския храм. Всички близки тържествено я съпроводили през града, а когато пристигнали, я поставили на първото стъпало. Тогава тя, без чужда помощ се изкачила до последното, 15-то стъпало. Първосвещеник Захария я посрещнал, благославяйки я.

Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена“ на родственика си Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите. Припомня духовните им задължения към най-малките. Семейството се смята за най-доброто училище, което дава първите познания за християнските добродетели, крепили вярващите в най-трудните моменти от живота им.

Като Ден на християнското семейство празникът се отбелязва от 1929 г. с решение на Св. Синод на БПЦ.