Училища

Отбелязваме Деня за борба с тормоза в училище

Всяка година последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище, познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. За трета поредна година Сдружение “Самаряни” отбелязва чрез различни училищни инициативи  “Деня на розовата фланелка”.  През 2018 г., това ще се случи в рамките на най-новия самарянски проект “Лаборатория за НЕнасилие” с инициативи в три училища.

Станете и вие част от кампанията! Днес носете розово, снимайте се и споделете снимките си в социалните мрежи с #ДенНаРозоватаФланелка!

“Лаборатория за НЕнасилие” гостува на два 8-ми класа от ПГ „Иван Хаджиенов“, Казанлък, където младите хора изразиха открито своята позиция срещу “тормоза” в училище. “Лаборатория за НЕнасилие” посети и Първо основно училище „Св. Климент Охридски”, гр. Раднево, СУ “Христо Ботев”,  гр. Павел баня и СУ ”Максим Горки”, гр. Стара Загора.

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.

Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.  Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно носенето на розово в този ден е израз на позицията “НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват”. В Деня на розовата фланелка розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни, когато са подкрепени от важните за децата хора, особено от мъжете – бащите, батковците, дядовците.

В България за първи път Денят на розовата фланелка се отбелязва през 2012 година.

Източник: dariknews.bg