Училища

Отбелязаха годишнините на медицинските учебни заведения в Плевен

На 10 октомври 2013 г. беше отбелязана 39-ата годишнина на Медицинския университет – Плевен, и 65-ата годишнина на Медицинския колеж – Плевен, информира пресцентърът на МОН.

По време на тържественото честване на празника на университета се проведе церемония по присъждането на званието „Почетен Ректор на Медицински университет – Плевен“ на проф. Григор Горчев, който управлява висшето училище в периода 2005-2012 г.  

Заместник-министър Атанаска Тенева, която участва в тържеството, поднесе поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Анелия Клисарова.

„Днес с гордост отбелязваме, че  българската медицинска школа е на световно ниво“, се казва в адреса.

„А Медицинският университет – Плевен, с двата робота за операции, които притежава, и екипите от специалисти, които ги управляват, се утвърждава като център на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа. Гордеем се, че вграденият виртуален тренажор за обучение на студенти, докторанти и лекари ще издигне на качествено ново ниво медицината в България“.

Тенева изрази надежда, че именно екипът на проф. Горчев ще създаде българската школа в  инвазивната хирургия и ще заеме челни позиции като водещ лапароскопски център в Югоизточна Европа.