Училища

Осъдиха Софийския университет

Людмил Велчев ще получи от СУ „Св. Климент Охридски“ обезщетение за претърпени имуществени вреди в размер на 10 000 лв, информират медиите днес.

Софийски районен съд разпореди присъдата заради отказа на ВУЗ-а да изпълни поет към Велчев ангажимент след сключено през 2006 г. споразумение с него пред Комисията за защита от дискриминация, да осигури достъпна среда за хората с увреждания съгласно законовите изисквания.

През 2010 г. Велчев подава иск на стойност 117 720 лв. срещу учебното заведение.

Людмил е в инвалидна количка от 1989 г. Досега той четири пъти кандидатства в СУ – през 1999, 2003, 2006 и 2009 година, но не услява да се пребори с трудностите, причинени от архитектурните особености на най-старият роден университет.

Той е приеман в Богословски факултет, но няма как посещава лекции. За да се мести в различни аудитории, трябва да бъде носен на ръце. Ходенето до тоалетна също е много трудно.

Университетът обяснява, че няма как да пригоди зданието, тъй като е собственик е Светия синод. Оправданието обаче не мина пред съда.

Всъщност проблемът с достъпа на хора с увреждания до сградите на родните образователни институции е доста сериозен. По-скоро е рядкост училище у нас да е изпълнило абсолютно всички изисвания, необходими за свободното придвиждане на хора в инвалидни колички.